Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie

Są czereśnie, jest sernik. Musiałam upiec sernik, bo to mój ulubiony rodzaj ciasta. Muszę przyznać, że smakuje przepysznie. Polecam wypróbować 🙂

Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie

Forma:  22cm

Składniki:

1 szklanka wydrylowanych czereśni

500g serka kremowego philadelphia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 jajka

120g śmietany 18%

70g cukru pudru

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Spód:

1/3 szklanki miazgi migdałowej

3/4 szklanki maki

1/4 szklanki cukru

100g zimnego masła

Sposób przygotowania:

Spód:

Wszystkie składniki rozgniatamy palcami, aby uzyskać konsystencję kruszonki. Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy i zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym na 150°C.

Masa:

Do misy miksera wkładamy ser, śmietanę, mąkę, cukier, ekstrakt  i krótko miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy po jednym jajku i znów miksujemy.

Wylewamy na podpieczony spód i układamy czereśnie. Pieczemy w 150° C przez 1h, lub do momentu ścięcia się masy. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Posypujemy cukrem pudrem.

sernik smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy masa serowa jest już dobrze schłodzona

Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie
Sernik z czereśniami na migdałowym spodzie

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: