Sernik karmelowy- zawsze się udaje

Sernik karmelowy- zawsze się udaje

Mój sernik karmelowy
Mój sernik karmelowy

Bardzo łatwy sernik, szybko się robi i pysznie smakuje Moja wersja zwiera jeszcze polewę karmelową.

Składniki:

Paczka herbatników do wyłożenia dna (ok 200g)

50g masła

400g serka Philadelfii

150ml śmietanki 36%

90g cukru

2 łyżki mąki kukurydzianej

3 jajka

Puszka karmelu

Polewa karmelowa-

100g białego cukru

łyżka wody

łyżka masła

50ml śmietanki 36%

szczypta soli

Sposób Przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Herbatniki pokruszyć na miazgę i dodać do nich roztopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać i wsypać na tortownicę. Ubić i odstawić do lodówki. Ser, śmietankę, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą zmiksować na gładką masę, po czym dodać puszkę karmelu i ponownie zmiksować. Wylać na tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec okolo 45- 50 min. Polewa W rondlu o grubym dnie rozpuścić 100g cukru z wodą. Nie mieszać!. Poczekać, aż zacznie gęstnieć. Po czym ściągnąć z ognia i dodać masło- wymieszać i dodać śmietankę- wymieszać i polać upieczony sernik. SMACZNEGO

 

Pęknięcia po upieczeniu

Zobacz także mój przepis na smerfowy sernik

Smerfowy sernik
Smerfowy sernik

Złoty sernik

Srebrno- złoty Sernik
Srebrno- złoty Sernik

Sernik dyniowy

Sernik Dyniowy
Sernik Dyniowy

Rurki serowe

 

Rurki z jabłkami
Rurki z jabłkami

Smerfowy sernik

Smerfowy sernik
Smerfowy sernik

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: