Sernika na szybko,a do tego polany pysznym słonym karmelem, a spód to piernikowy smak. Istny przedsmak Świąt Bożego Narodzenia.
Oprócz smaku karmelowego, można też wyczuć skórkę pomarańczową, a całość jest naprawdę bardzo aromatyczna.

Składniki:
Spód piernikowy:
150g ciasteczek typu Digestive/ herbatników maślanych
60g masła
1 łyżka przyprawy do piernika
Ciasteczka mielimy na konsystencję bułki tartej, dodajemy roztopione masło oraz przyprawę piernikową. Mieszamy wszystko dokładnie i wykładamy masą okrągłą formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Należy dokładnie docisnąć, aby masa była zwarta. Wstawiamy foremkę na około 30 minut do lodówki.
Masa karmelowa:
500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego/ w wiaderku/ serka kremowego typu Philadelhia
170 ml śmietany kremówki
80 g cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 jajka
2 łyżki świeżo tartej skórki pomarańczowej
1 puszka gotowego karmelu
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Ser, śmietankę, jajka, cukier, mąkę kukurydzianą zmiksować na gładką masę, po czym dodać puszkę karmelu, skórkę pomarańczową i ponownie zmiksować. Wylać na tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45- 50 min.
Polewa karmelowa:
100 g białego cukru
łyżka wody
łyżka masła
50 ml śmietanki 36%
szczypta soli
W rondlu o grubym dnie rozpuścić 100g cukru z wodą. Nie mieszać!. Poczekać, aż zacznie gęstnieć. Po czym ściągnąć z ognia i dodać masło- wymieszać i dodać śmietankę- wymieszać i polać upieczony sernik. SMACZNEGO
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: