Sernik gotowany z kaszą manną w wersji Light

Uwielbiam serniki, a gotowane w szczególności, za wilgotność i smak.

Ten jest przygotowany w wersji Light, czyli jest miód, banan zamiast jajek i dodatek kaszy manny dla wspomnień z dzieciństwa.

Gotowany sernik z kaszą manną w wersji Light

Porcji: 8 serduszek o wymiarach 7 cm x 7 cm x 3 cm

Składniki:

4 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki miodu

1 banan, rozgnieciony

250 g serka kremowego, typu philadelpha lub takiego z wiaderka jak na sernik

250 g serka mascarpone (można zastapić takim z wiaderka jak na sernik)

3/4 szklanki mleka

1 op. budyniu waniliowego

5 łyżek kaszy manny

owoce, do podania 

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku umieszczamy olej kokosowy, banana, miód i sery. Podgrzewamy na małym gazie, co jakiś czas mieszając.
  2. W misce rozpuszczamy budyń w mleku i dosypujemy kaszę mannę. Mieszamy dokładnie.
  3. Gdy masa serowa zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniową i jeszcze chwilę gotujemy, aż wszystko ładnie zgęstnieje.
  4. Przelewamy do przygotowanej formy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy sernik do lodówki.
  5. A najlepiej smakuje taki lekko podmrożony.
  6. Podajemy z ulubionymi owocami.

Gotowany sernik z kaszą manną w wersji Light
Gotowany sernik z kaszą manną w wersji Light

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: