Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek

Pomysł może brzmi dziwnie, bo sernik gotowany. Ale bardzo Was namawiam do wypróbowania tego przepisu. Bez pieczenia, a sernik naprawdę pyszny, no i ta polewa z roztopionych krówek. Sam sernik nie jest słodki, ale właśnie krówkowa polewa dopełnia jego smak.

Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek
Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek

Porcji: blaszka 18x18cm

Składniki:

500g twarogu trzykrotnie mielonego/ z wiaderka

2 jajka

1/3 szklanki mleka

120g masła

1/3 szklanki cukru

1 budyń waniliowy

1 paczka herbatników

6 krówek

2 łyżki śmietany kremówki

Zaczynamy od przygotowania blaszki. Wykładamy ją papierem do pieczenia i wykładamy jedną warstwę herbatników.

W jednej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka z twarogiem.

W drugiej misce rozpuszczamy budyń w mleku. Trochę ciężko będzie rozmieszać budyń w takiej ilości mleka, ale się uda.

W dużym rondlu, najlepiej z grubszym dnem rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy rozpuszczony budyń, a na końcu twaróg. Mieszamy bardzo dokładnie, do otrzymania jednolitej masy. Masa powinna się podgrzewać około 15-20 minut, do momentu zgęstnienia. Należy często mieszać masę, bo łatwo przywiera do dna.

Gotową masę serową (połowę) wylewamy na herbatniki. Nakładamy drugą warstwę herbatników i ponownie wylewamy na nie drugą warstwę masy serowej. I kolejna warstwa herbatników.

W małym rondelku rozpuszczamy krówki ze śmietaną kremówką.

Polewamy nią ostatnią warstwę herbatników i wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. 

Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek
Sernik gotowany w 20 minut z polewą z roztopionych krówek

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: