Sernik gotowany na miodowych ciastach

Sernik gotowany na miodowych ciastach

Był już co prawda wcześniej sernik gotowany, ale tym razem podam przepis na sernik na miodowych spodach. To receptura mojej Mamy, i to właśnie ciasto było hitem ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Rozeszło się migiem, ale wcale się nie dziwię, bo pięknie pachnące, wilgotne i naprawdę pyszne ciasto przekładane. Może zagościć na stole nie tylko w świątecznym czasie.

Ostatnio też robiłam podobne ciasto, bo przekładane masą budyniową, ale moim zdaniem to jest o niebo lepsze.

Także szczerze Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Sernik gotowany na miodowych ciastach
Sernik gotowany na miodowych ciastach

Porcji: duża blaszka  25 x 33 cm

Ciasto miodowe:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilli
  • 3 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Nastaw piekarnik na 180°C.

Wszystkie składniki umieść w misie i rękoma wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dosyp trochę mąki.

Po wyrobieniu ciasta podziel je na 3 części.

Każdą lekko rozwałkuj na placek i wyłóż nim blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz każdą część około 10 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego, trzykrotnie mielonego/ sernikowego
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka mleka

Wszystkie składniki umieść w większym garnku i podgrzewając masę doprowadź ją do wrzenia. Gotuj jeszcze około 5 minut. Masę należy mieszać co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła.

Gorącą masą przełóż upieczone płaty ciasta. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w chłodne miejsce.

Po wystygnięciu warto polać ciasto polewą czekoladową.

Polewa Czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1  łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia się masła i czekolady. Wymieszaj i polej polewą ciasto.

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to wszystkie smaki połączą się, a ciasto miodowe ładnie zmięknie.

SMACZNEGO

Marta M

Sernik gotowany na miodowych ciastach
Sernik gotowany na miodowych ciastach