Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance

W końcu coś innego na przekąskę. Fajna mieszanka smaków. Dobrej jakości ser kozi, pieczona śliwka  i chlebek rozmarynowy. Pychotka…

Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance
Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance

Porcji: 2

4 kromki chleba (u mnie chleb rozmarynowy)

4 łyżeczki miodu

1 krążek sera koziego, dobrej jakości, podzielony na 4

1 szklanka śliwek, pokrojonych na 4

1 mała cebula, poszatkowana w krążki

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżka świeżego rozmarynu

oliwa

Nastaw piekarnik na 180°C.

Śliwki i cebulę skrop oliwą i wyłóż na płaską blaszkę, zapiekaj około 30 minut. Lub do momentu, gdy śliwki będą lekko podprażone i miękkie. Około 10 minut przed końcem pieczenia skrop je octem balsamicznym i dodaj rozmaryn.

Na każdą kromkę chleba wyłóż ser kozi, polej go miodem i zapiecz (ok. 10 minut) Do roztopienia sera.

Na podpieczoną grzankę serową dodaj pieczoną śliwkę.

Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance
Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance
Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance
Ser kozi z pieczoną śliwką na rozmarynowej grzance

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: