Sałatka z makaronem ryżowym

Kolejny przepis młodego kucharza Janka Paszkowskiego z książki pt.:” Kuchnia z pasją”.

Na jednym talerzu znajduje się tyle barw i smaków. Danie proste w przygotowaniu i proste.

Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym

Porcje: 4

Składniki:

500g filetów z kurczaka

200ml słodkiego sosu chilli gotowego

6 łyżek nasion sezamu

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Sałatka:

200g cienkiego makaronu ryżowego

1 zielony ogórek

1 czerwona papryka

1 mała czerwona papryczka chilli

garść świeżej kolendry

duża garść orzechów nerkowca

5 łyżek jasnego sosu sojowego

sok z jednej limonki

5 łyżek oleju sezamowego

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy przełóż do dużej miski i zalej go wrzątkiem. Przykryj i odstaw na czas na czas podany na opakowaniu (zazwyczaj około 3 minuty).

Kiedy będzie już miękki, odlej wodę a do makaronu dodaj pokrojony w kostkę ogórek, paprykę, papryczkę chilli i część kolendry. Dolej olej sezamowy, sok z limonki i sos sojowy. Wszystko wymieszaj.

Na suchej patelni upraż orzechy nerkowca.

Mięso pokrój w większe paski i natrzyj oliwą, posyp pieprzem i solą. Usmaż na rozgrzanej patelni. Pod koniec smażenia polej mięso sosem słodkim chilli i obsyp sezamem. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby sos pokrył mięso i skarmelizował się, tworząc tym samym smakowitą warstewkę.

Gotowe mięso wyłóż na sałatkę, posyp jeszcze orzechami i poszatkowaną świeżą kolendrą.

Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Sałatka z makaronem ryżowym”

Comments are closed.