Ryba w cieście filo

Ryba, a dokładniej dorsz w cieście powstała z konieczności użycia ciasta filo.

Pomyślałam, że przecież śmiało można ją zapiec o otrzymamy taka poduszeczkę wypełnioną po brzegi pysznym dorszem.

W tym przypadku można użyć różnych filetów rybnych, można nawet połączyć dwa różne rodzaje.

Inne przepisy na rybę:

Ryba na groszkowym puree

Dorsz pieczony

Gulasz z dorsza z chorizo

Ryba w cieście filo

Porcji: 2

Składniki:

300 g fileta z ryby: dorsza, łososia, morszczuka lub innego

6 płatów ciasta filo (3 na porcję)

2 łyżki masła: roztopionego

sok z cytryny

3 łyżki mleka

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 200 C i przygotuj małą blaszkę, lub naczynie szklane.
  2. Fileta natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.
  3. Rozłóż na desce po 3 płaty ciasta filo. Nasmaruj je masłem i ułóż na środku rybę. Zawiń w ciasto i posmaruj ciasto mlekiem. Posyp najlepiej gruboziarnistą solą i piecz  około 20 minut.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
  5. U mnie na zdjęciu podana jest z sosem tatarskim.
Ryba w cieście filo

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Ryba w cieście filo”

  1. Pingback: Marta M » Dorsz w niezwykle delikatnej panierce

Comments are closed.