Rustykalne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Fajne, proste ciasto z owocami o konsystencji babki.

Szybkie w przygotowaniu i pięknie pachnące cynamonem, wanilią oraz migdałami.

Rustykalne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Gramatura szklanki= 250 ml

Składniki:

5 jabłek, pokrojonych w plastry

3 jajka

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

1 puszka (400 g) połówek brzoskwiń

3 łyżki mielonych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. W większej misce wymieszaj jajka oraz cukier. Dodaj wanilię. Delikatnie wmieszaj mąkę. Dodaj kawałki jabłek.
  3. Wylej ciasto na blaszkę i powtykaj gdzieniegdzie brzoskwinie. Posyp migdałami.
  4. Piecz około 40 minut lub do zarumienienia i wyciągnięcia suchego patyczka.

Rustykalne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami
Rustykalne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: