Rurki serowe z jabłkami

Rurki z jabłkami  to szybki deser, a zarazem bardzo pyszny. Jeśli w swojej kuchni nie masz za wiele produktów a i czasu masz mało, a masz ochotę na coś słodkiego, to ten przepis jest dla Ciebie.  Ciasto po upieczeniu tak fajnie się rozwarstwia, podobnie jak ciasto francuskie. Rurki możesz nadziać nie tylko jabłkami, ale również gruszką, morelą, brzoskwinią lub innym owocem, który lubisz.

Rurki z jabłkami
Rurki z jabłkami

Porcji: około 35sztuk, Czas Przygotowania:40min, Czas Pieczenia:25min

Składniki:

250g masła

250g mąki

250g twarogu (takiego jak na sernik)

cukier waniliowy

5 jabłek

cynamon

 

Sposób Przygotowania:

Mąkę przesiewamy, i dodajemy do niej masło i cukier wanilinowy i siekamy jak na kruche ciaste. Dodajemy ser twarogowy i znowu siekamy. Po czym szybko zagniatamy ciasto w kule, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze ćwiartki i posypujemy cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki. Ciasto będzie klejące, więc należy podsypać mąką przy rozwałkowywaniu.

Wycinanmy kwadraty i zawijamy w nie przygotowane części jabłka. Układamy na blaszce w odstępach, bo trochę urosną. Pieczemy na złoty kolor około 25min.

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub cynamonem.

ENJOY THE FOOD

[slideshow_deploy id=’980′]

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: