Róże Karnawałowe

Dziś tak jak i kiedyś największą popularnością cieszą się pączki, ale u nas już od kilku lat w Tłusty Czwartek serwuje Róże Karnawałowe. Bardzo je lubimy i muszę przyznać, że są bardzo proste w przygotowaniu.

Róże karnawałowe nadziewam zazwyczaj marmoladą, ale tym razem postanowiłam zrobić pół porcji z marmoladą a drugie pół z karmelem.

Róże Karnawałowe
Róże Karnawałowe

Liczba Porcji: 30szt

Czas przygotowania: 30min

Koszt: niski

Składniki:

30dag mąki

6 żółtek

3 łyżki śmietany

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła

marmolada, zazwyczaj używam takiej

1 łyżka spirytusu/ octu

szczypta soli

olej do głębokiego smażenia np. taki

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować najcieniej jak się da i wyciąć np. kwiatki lub koła różnej wielkości.

Róże Karnawałowe
Róże Karnawałowe

Jeśli wytniesz koła, to każde z nich natnij na brzegach w czterech miejscach na długości około 1cm.

2. Ułożyć koło lub kwiatek jeden na drugi mocno dociśnij palcem.

3. Usmaż na głębokim oleju na rumiany kolor. Odsącz i posyp cukrem pudrem po czym nałóż na środek marmoladę.

ENJOY THE FOOD

Róże Karnawałowe
Róże Karnawałowe

 Produkty w promocji na Tłusty Czwartek tutaj albo Tutaj

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: