Roladki z kurczaka ze szparagami

Po zakupie książki: Gotuj jak TOP CHEF, postanowiłam wypróbować któryś z przepisów. I tak oto padło na: Roladki z kurczaka ze szparagami Magdaleny Peszke. Przepis jest bardzo prosty i danie też jest pyszne. Ja dodałam do tego dania podsmażone na maśle i czosnku główki pieczarek. Aha i zrezygnowałam z czerwonej papryki, bo akurat jej nie miałam.

Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki z kurczaka ze szparagami

Porcji: 4

Składniki:

Roladki:

700g filetów z kurczaka

1 pęczek zielonych szparagów

2 garście małych pieczarek

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

Sos:

1 śmietana kremówka

posiekany koperek

sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj szparagi

2. Filety z kurczaka rozklep na plastry o grubości około 3mm. Do środka włóż szparagi i uformuj roladki. Zawiń je ściśle w folię aluminiową i piecz 15min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

3. Upieczone roladki pokrój na plastry o grubości 3cm.

Sos:

1. śmietankę wlej na patelnię i zredukuj. Gdy zgęstnieje dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj koperek.

2. Polej roladki sosem.

Pieczarki:

1. Obierz pieczarki i i obetnij trzony.

2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pieczarki  i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

ENJOY THE FOOD

Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki z kurczaka ze szparagami

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Roladki z kurczaka ze szparagami”

  1. Oglądałem ten przepis około tygodnia temu. W, końcu nie wytrzymałem i go zrobiłem. Bardzo dobre. W ogóle fajny blog, będę tu częściej wpadał.

  2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki z kurczaka!
    Ze szparagami jeszcze nie jadłem, ale przy najbliższej okazji spróbuję – wyglądają apetycznie. W ogóle w kurczakowych roladek można dodawać mnóstwo pyszności – ja ostatnio nadziałem roladki serkiem topionym, zrobiłem z pomocą folii spożywczej „cukierka” i ugotowałem w rosole. Super smak. Myślę, że do tych szparagów też by pasował taki serek.

Comments are closed.