Po zakupie książki: Gotuj jak TOP CHEF, postanowiłam wypróbować któryś z przepisów. I tak oto padło na: Roladki z kurczaka ze szparagami Magdaleny Peszke. Przepis jest bardzo prosty i danie też jest pyszne. Ja dodałam do tego dania podsmażone na maśle i czosnku główki pieczarek. Aha i zrezygnowałam z czerwonej papryki, bo akurat jej nie miałam.

Porcji: 4
Składniki:
Roladki:
700g filetów z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
2 garście małych pieczarek
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
Sos:
1 śmietana kremówka
posiekany koperek
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj szparagi
2. Filety z kurczaka rozklep na plastry o grubości około 3mm. Do środka włóż szparagi i uformuj roladki. Zawiń je ściśle w folię aluminiową i piecz 15min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
3. Upieczone roladki pokrój na plastry o grubości 3cm.
Sos:
1. śmietankę wlej na patelnię i zredukuj. Gdy zgęstnieje dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj koperek.
2. Polej roladki sosem.
Pieczarki:
1. Obierz pieczarki i i obetnij trzony.
2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pieczarki i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
ENJOY THE FOOD

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów:
Oglądałem ten przepis około tygodnia temu. W, końcu nie wytrzymałem i go zrobiłem. Bardzo dobre. W ogóle fajny blog, będę tu częściej wpadał.
Uwielbiam wszelkiego rodzaju roladki z kurczaka!
Ze szparagami jeszcze nie jadłem, ale przy najbliższej okazji spróbuję – wyglądają apetycznie. W ogóle w kurczakowych roladek można dodawać mnóstwo pyszności – ja ostatnio nadziałem roladki serkiem topionym, zrobiłem z pomocą folii spożywczej „cukierka” i ugotowałem w rosole. Super smak. Myślę, że do tych szparagów też by pasował taki serek.