Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

Tym razem witam Was taką oto roladą z indyka.


Świąteczne tradycje

Czas przed świąteczny jest dla mnie niewątpliwie okazją do przetestowania wielu przepisów i nowych świątecznych smaków.

I jak już wspomniałam na początku chciałam pokazać Wam bardzo prostą roladę z piersi indyka.

Świątecznym akcentem jest tutaj właśnie dodatek suszonej śliwki.

Całość podana na duszonych pieczarkach z cebulką.

Porcji: 2

Składniki:

1 duży filet z indyka

1/2 szklanki grzybów suszonych leśnych

kilka śliwek suszonych (najlepiej takich większych, grubych, miękkich)

1 mała cebulka

kurkuma, sól, pieprz

4 szklanki pieczarek

1 cebula

sól, pieprz

1 łyżeczka miodu

olej do smażenia

1 łyżka masła

mąka pszenna do obtoczenia rolady

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na około 30 minut.
  2. Filet z indyka bardzo dokładnie, ale ostrożnie rozbij na duży placek. Natrzyj go solą, pieprzem i kurkumą z obu stron.
  3. Namoczone grzyby odsącz, pokrój i wraz z pokrojoną cebulką podsmaż na patelni. Dopraw delikatnie solą, pieprzem.
  4. Na brzegu fileta ułóż grzyby z cebulką oraz śliwki. Zwiń jak roladę. Obtocz dokładnie w mące. I smaż z obu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie zmniejsz gaz na minimum, dodaj masło i przykryj patelnię. Duś około 30 minut. Co jakiś czas warto roladę przewracać. W trakcie duszenia, można podlać 1/3 szklanki bulionu.
  5. Na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cebulkę. Dodaj miód oraz sól, pieprz. Gdy już będzie miękka, dodaj pokrojone pieczarki. Podsmażaj, aż wyparuje woda z pieczarek. Dopraw wedle uznania.
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: