Risotto z pieczarkami i szafranem

Choć risotto uchodzi za trudne do wykonania danie, to postaram się kroki przygotowania rozpisać bardzo dokładnie.

Na końcu wychodzi, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

Zatem do dzieła.

Risotto z grzybami i szafranem

Porcji: 2-3

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto

200 g pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w większe kawałki

3/4 szklanki białego wina

2 szklanki bulionu

1 cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry

1/2 szklanki tartego parmezanu

1 łyżeczka tymianku

2 łyżki masła

sól, pieprz

szczypta szafranu

oliwa z oliwek do smażenia

natka pietruszki do oprószenia gotowego dania

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy plastry czosnku. Chwilę podsmażamy, aż wydzieli się aromat i dodajemy pieczarki. Mieszamy.
  2. Dodajemy ryż, mieszamy, chwilę przesmażamy, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy, zmniejszamy gaz na minimum i czekamy, aż ryż wchłonie wino. 
  3. Wlewamy 1 szklankę bulionu i czekamy aż, ryż wchłonie bulion. Wlewamy drugą szklankę bulionu i czekamy, aż ryż wchłonie prawie całą zawartość płynu i będzie ugotowany al dente (miękki na zewnątrz i twardy w środku).
  4. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy pozostałe masło, parmezan, tymianek i szafran. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około 3-5 minut.
  5. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.
Risotto z grzybami i szafranem

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: