Relaksujące ciasteczka z melisą

Ciasteczka relaksujące powstały z okazji warsztatów z zakresu psychologii. Będę zajmowała się małym poczęstunkiem na zajęciach i te ciasteczka jak najbardziej oddają temat oraz ćwiczenia na warsztatach.

Oprócz tego, że maja w sobie melisę, są zrobione bez białego cukru.

Porcji: około 15 ciasteczek

Składniki:

1/2 szklanki masła/oleju kokosowego

1/3 szklanki ksylitolu/cukier

1 jajko

2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

garść drobno poszatkowanej melisy

1 łyżka startej skóri z cytryny

1 łyżeczka pasty waniliowej

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem ucieramy dokładnie masło oraz ksylitol.
  2. Dodajemy jajko i zbierając masę maślaną ze ścianek misy, ponownie ucieramy (nie martw się, jeśli masa się zważy).
  3. Dodajemy melisę, skórkę z cytryny oraz pastę waniliową. Mieszamy.
  4. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, aż cała się wchłonie ciągle ucierając.
  5. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 60 minut.
  6. Nastawiamy piekarnik na 170 C i wykładamy papierem blaszkę do pieczenia.
  7. Podsypując blat mąką rozwałkowujemy ciasto na placek i wykrawamy ulubione kształty. (można podsypywać delikatnie mąką)
  8. Pieczemy około 10-12 minut lub do zarumienienia krawędźi ciastek.
  9. Po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać, aż ciastka lekko przestygną i się zetną na blaszce, zanim je przełożymy na talerz.
Relaksujące ciasteczka z melisą

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.