Puree z selera i prażone ziarna słonecznika

Zbliża się pora, przynajmniej dla mnie podwieczorku. Zawsze mam dylemat co wtedy zjeść. Tym razem zrobiłam puree z korzenia selera i suszonej papryki. Całość posypana świeżą natką pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.

Tyle smaku, a kalorii niewiele.

Puree z selera i prażone ziarna słonecznika
Puree z selera i prażone ziarna słonecznika

Porcji: 1

Składniki:

pół średniej wielkości selera, pokrojonego w większą kostkę

pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

1 ziemniak, pokrojony w kostkę

1 szklanka bulionu warzywnego

1 łyżka suszonej papryki w kawałkach

sól, pieprz

2 łyżki poszatkowanej świeżej natki pietruszki

1 łyżka uprażonego ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Cebulę, seler, ziemniak podsmażamy na 1 łyżce oliwy, około 3 minut. Wlewamy bulion i dodajemy suszoną paprykę, gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Miksujemy wszystko na gładką masę, u mnie niezbyt gładką, bo taką lubię najbardziej.

Na suszej patelni prażymy słonecznik, i posypujemy nim puree.

SMACZNEGO 🙂

Puree z selera i prażone ziarna słonecznika
Puree z selera i prażone ziarna słonecznika
Puree z selera i prażone ziarna słonecznika
Puree z selera i prażone ziarna słonecznika

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: