Pulpety kurczakowe w sosie pomidorowym z mascarpone

Nie wiem czy Wy też tak macie, że siadacie wieczorem na kanapie i macie wszystkiego dosyć.

Bo, własnie ja mam dzisiaj taki dzień. Już sama nie wiem co mnie tak wykończyło, czy walka z moją 4- latką, czy nawał pracy w kuchni,.

A może jedno i drugie.

Ale, mimo wszystko postanowiłam zasiąść przed komputerem i wpisać przepis na te kurczakowe kule. 

Sos jest niezwykle aromatyczny. Pachnie lubczykiem w całym domu a i nawet poza nim. Także nie żałuj lubczyku, bo to jest cały sekret tego dania.

Moją przyjaciółkę Izę uwiodło to danie…

W ramach przypomnienia podam poniżej linki do moich innych pulpetów i kulek z kurczaka:

Kurczakowe kule z mozarella

Kulki nadziewane groszkiem

Kurczakowe kulki

Pulpety kurczakowe w sosie pomidorowym z mascarpone

Porcji: 4

Składniki:

Pulpety:

Ok 400 g fileta z kurczaka, zmielonego, lub pokrojonego bardzo drobno

1 cebula, drobno poszatkowana

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

sól, pieprz

Sos:

1 puszka  400 ml pomidorów krojonych/ przecieru pomidorowego

1 bulionetka knorra kurczakowa

3 łyżki serka mascarpone

2 łyżki suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na pulpety umieść w misce i (najlepiej rękoma) bardzo dokładnie wymieszaj. Uformuj kule usmaż je na złoto z obu stron  na rozgrzanym oleju.
  2. Zmniejsz ogień na minimum i dodaj wszystkie (oprócz lubczyku) składniki sosu. Zamieszaj i przykryj patelnię.
  3. Gdy sos zacznie już gęstnieć dodaj lubczyk, zamieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
  4. Danie jest gotowe, gdy sos zgęstnieje i się zredukuje.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: