Puchatki na Tłusty Czwartek

Mam już trochę tych przepisów z okazji Tłustego Czwartku, ale w tym roku postanowiłam i tak dołożyć dwa kolejne. Jeden to pieczone pączki bananowe a ten to coś podobnego do naszych tradycyjnych faworków.

Nazwałam ten wypiek Puchatki, bo pięknie rosną podczas smażenia i dzieciom się bardzo ta nazwa podoba.

Puchatki na Tłusty Czwartek

Porcji: (w zasadzie nie policzyłam ile sztuk wyszło, ale całkiem sporo)

Składniki:

3 jajka

3 łyżki cukru

2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka masła, miękkiego

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W większej misce utrzyj jajka oraz cukier. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszaj. Dodaj masło i ponownie zamieszaj. Wyrabiaj kilka minut (najlepiej miksewrem z końcówką haka).
  2. Ciasto powinno być eleastyczne i jeśli za bardzo się klei to należy dodać mąki.
  3. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy koła lub inne ulubione kształty.
  4. Smażemy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smażą się bardzo szybko i wówczas pięknie wyrastają.
  5. Odsączamy na ręczniku kuchennym i wkładamy do miski, po czym posypujemy cukrem pudrem.

Puchatki na Tłusty Czwartek
Puchatki na Tłusty Czwartek

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: