Szybkie pączki z jabłkami

Szybkie pączki z jabłkami na jogurcie greckim

Szybkie pączki z jabłkami to świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych jabłek. Pączki przygotowuje się naprawdę szybko i sprawnie. Kwaśne jabłka podkreślą smak pączków i nadadzą im zwyczajnie jabłkowy charakter. Całość zajmuje około 30 minut, więc jest to dobry sposób, aby na Twoim stole zrobić takie pyszne pączki- racuszki. A jeśli wolisz inne sposoby na pączki …

Szybkie pączki z jabłkamiCzytaj dalej…

Bezy giganty z daktylami i migdałami

Bezy idealne, chrupiące z zewnątrz i piankowe od środka. Mogą być w wersji waniliowej, ale tym razem pokusiłam się o dodetek moich ukochanych daktyli i płatków migdałowych. Bezy są łatwe, jeśli zastosujesz wszystkie moje wskazówki i podążysz za przepisem. Polecam również bezy giganty czekoladowo- cynamonowe. Porcji: około 8-10 dużych (jak pięść) bez Składniki: 5 białek …

Bezy giganty z daktylami i migdałamiCzytaj dalej…

Filet z kurczaka w parmezanie

Filet z kurczaka w panierce z parmezanu. Bez bułki tartej, bez mąki, tylko i wyłącznie tarty świeży parmezan. Składniki: filet z kurczaka (zwykle przekrawam filet na dwa lub 3 kotleciki, aby były cienkie i szybko się smażyły) 1 jajko 1 szklanka świeżo tartego parmezanu sól, pieprz, papryka olej do smażenia np.kokosowy Sposób przygotowania: Filety z …

Filet z kurczaka w parmezanieCzytaj dalej…

Bananowe muffinki w 5 minut- zawwsze się udają

Szybko się je robi. Zawsze się udają. Można dodać różne dodatki, ale u nas najlepiej się sprawdza wersja z drobinkami czekolady. A jeszcze szybszy przepis na pyszne ciasteczka znajdziesz tutaj. Porcji: 10 sztuk Składniki: 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem 2 jajka 1/2 szklanki oleju roślinnego/kokosowego (roztopionego) 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej/orkiszowej/pełnoziarnistej 1/2 szklanki cukru/pasty …

Bananowe muffinki w 5 minut- zawwsze się udająCzytaj dalej…

Sos grzybowy ze świeżych grzybów aromatyzowany ziołami

Najlepszy  i  najprostszy sos grzybowy Bez obgotowywania grzybów Łatwy i dość szybki w przygotowaniu Pełen smaku i aromatu. Idealny do klusek śląskich (przepis tu) czy do pieczonych mięs np takich Porcji: kilka Składniki: 300 g -400 g świeżych grzybów, oczyszczonych, pokrojonych w plastry 2-3 łyżki masła/oleju kokosowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki …

Sos grzybowy ze świeżych grzybów aromatyzowany ziołamiCzytaj dalej…

Dyniowe kluski śląskie z witaminami

Kluski śląskie w jesiennym wydaniu. Aby urozmaicić kluski śląskie proponuję użyć pieczonej dynii, jako dodatkowego składnika. I, aby nie być monotonnym, to zamiast dyni możemy użyć pieczonego buraka czy zmiksowanego szpinaku. Taki dodatek to dodatkowe wartości odżywcze dla naszego organizmu. Jeszcze wspomnę, że na blog jest pyszny przepis na makaron również z dynią. Przepis jest …

Dyniowe kluski śląskie z witaminamiCzytaj dalej…

Szybki bigos z buraka dla burakożerców

Bigos z buraka Bigos z buraka zachowuje większość cech tradycyjnego bigosu, ale jest lekko zmodyfikowany. Przepis daje nam tą mozliwość, że możemy użyć różnego rodzaju kapusty, dodać mięso czy inne warzywa. Najlepiej smakuje na drugi dzień ponownie podgrzany. Mój mąż pokusił się o stwierdzenie, że smak przypomina mu tradycyjny barszcz ukraiński. A jeśli masz ochotę …

Szybki bigos z buraka dla burakożercówCzytaj dalej…

Kociołek rozmaitości dla zabieganych

Kociołek dla zabieganych Pyszna jesienna zupa z mnóstwem dodatków, które Cię rozgrzeją i nasycą Wystarczy wszystko pokroić i wrzucić do gara i trochę pogotować. Sama możesz zdecydować jaką gęstość zupy lubisz. Osobiście gotowałam zupę trochę dłużej, bo wolimy bardziej kremową konsystencję. Porcji: 4-5 Składniki: ulubiony makaron (u mnie były to niteczki Lubelli) 1 cebula, kostka …

Kociołek rozmaitości dla zabieganychCzytaj dalej…

Wenezuelskie Antipasti w 4 krokach

Wenezuelska kuchnia  Prosty przepis na danie kuchni wenezuelskiej Pierwszy raz zetknęłam się z tym daniem około trzech tygodni wtecz, kiedy to byliśmy gośćmi na urodzinach przyjaciela Tosi. Wówczas to babcia tego przyjaciela (Wenezuelka) przygotowała swoją domową potrawę, którą nazywa ANTIPASTI.  Cóż mogę powiedzieć? Danie to z wyglądu przypomina trochę nasz polski bigos (przepis można znaleźć …

Wenezuelskie Antipasti w 4 krokachCzytaj dalej…

Ciasteczka jak wafelki holenderskie

U mnie wyszły ciasteczka, ale jeśli posiadacie waflownicę, to śmiało możecie zrobić wafelki. Są wyjątkowe, bo jak większość teraz moich przepisów są bez dodatku białego cukru. Słodzone pastą daktylową, co nadaje im piękny karmelowy aromat. Sztuk: ok 20 sztuk Składniki: 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 łyżka śmietany/jogurtu greckiego 200 g mąki pszennej 100 g miękkiego …

Ciasteczka jak wafelki holenderskieCzytaj dalej…

Czekoladowe ciasto z gruszkami (bez mąki)

To ciasto ma niesamowitą konsystencję. Jest mokre, wilgotne i przypomina brownie, ale nie jest tak gliniaste. Ładnie rośnie i oczywiście możesz użyć tutaj przeróżnych owoców. Forma: mała keksówka Składniki: 1 szklanka kostek czekolady 1/2 szklanki masła/oleju kokosowego 1/2 szklanki cukru/ksylitolu/pasty daktylowej 3 jajka 100 g mielonych migdałów 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do …

Czekoladowe ciasto z gruszkami (bez mąki)Czytaj dalej…