Przepisy z warsztatów uważności (Mind Balance Solutions)

Co to był za udany piątek?! Jeszcze trzyma mnie ta energia i wiedza, którą wyniosłam z Warsztatów Uważności. 

Nie dość, że byłam uczestnikiem to miałam przyjemność przygotować poczęstunek dla wszystkich zebranych gości.

Przygotowałam pyszne ciasto korzenne z żelką śliwkową oraz kruche ciasteczka maślane z melisą. I niby nie ma w tych słodkościach nic wyjątkowego, ale oba wypieki powstały bez użycia cukru.

Taka jest moja filozofia wypieków, i taka jest też filozofia Kasi Gajowy z Mind Balance Solution.

Obie bardzo lubimy słodkie wypieki, ale wiemy i jesteśmy świadome, jak cukier biały czy brązowy niekorzystnie wpływa na nasz organizm, dlatego prywatnie i oficjalnie wybieramy dość tradycyjne wypieki, ale z użyciem lepszych i zdrowszych cukrów.

Poniżej pokaże krótką relację z warsztatów i podam przepisna ciasto korzenne.

 

Przepisy z warsztatów uważności (Mind Balance Solutions)

Ciasto korzenne pt: Runo leśne

Blaszka: okrągła 20 cm

Składniki:

ciasto korzenne:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3/4 szklanki kakao

2 łyżki przyprawy korzennej

1 i 1/2 szklanki ksylitolu/stewii/erytrolu

1 szklanka maślanki/jogurtu greckiego

1/2 szklanki oleju kokosowego(roztopionego)/oleju roślinnego

1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy

1 jajka/ 1 banan, rozgnieciony widelcem

żelka śliwkowa:

4 szklanki śliwek

2 galaretki

1/2 szklanki miodu/syropu klonowego

1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 175 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce umieszczamy mąkę, proszek, sodę, kakao oraz ksylitol i mieszamy krótko rózgą kuchenną.
  3. Dodajemy przyprawę korzenną, maślankę, olej kokosowy, kawę oraz jajka. Mieszamy wszystko razem, ale tylko do połącznia się składników (zbyt długie mieszanie spowoduje, że ciasto urośnie, po czym opadnie).
  4. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 30-40 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. W między czasie na dużej patelni dusimy wypestkowane połówki śliwek, miód, oraz cynamon. Jak śliwki zaczną się rozpadać to miksujemy wszystko na gładki krem, przelewamy z powrotem na patelnie i wsypujemy galaretki. Mieszamy i lekko wszystko podgrzewamy (uważamy, by nie
  6. zagotować, bo galaretki stracą swoje właściwości żelujące). Sprawdzając palcami, czy nie wyczuwamy grudek galaretki, odstawiamy patelnie do ostygnięcia.
  7. Ostygnięte ciasto dzielimy na dwa spody. Na pierwszy spód wylewamy tężejące śliwki, przykrywamy drugim spodem i przechowujemy w lodówce.
  8. Ciasto można na końcu polać polewą czekoladową lub dodać jeszcze warstwę bitej śmietany.
Przepisy z warsztatów uważności (Mind Balance Solutions)

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: