Przekładane brzoskwiniowe

Proste ciasto przekładane galaretkowatą masą brzoskwiniową i dodatkiem brzoskwiń w puszce.

A co do takich puszkowych owoców, to szczerze mówiąc zawsze mam taką awaryjną puszkę. Nigdy nie wiadomo kiedy się przydadzą.

Akurat mogłam je wykorzystać do przełożenia i fajnie i estetycznie to wszystko wyszło.

A moje inne ciasta przekładane to:

Tort piernikowy

Tort Milky Way

Przekładane brzoskwiniowe

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

ok 3/4 szklanki zaparzonej gorącej kawy

3/4 szklanki kakao

1 3/4 szklanki mąki pszennej

1 3/4 szklanki cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie, to wyrównaj do 2 szklanek)

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju roślinnego (kokosowy bardzo ładnie podkreśla smak, ale wtedy należy go wcześniej roztopić)

2 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii 

Krem:

1 galaretka brzoskwiniowa (rozpuszczona  w 1 szklance wrzątku, przestudzona )

1 szklanka kremówki

1 puszka brzoskwiń z puszki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C, i wyłóż papierem do pieczenia dwie okrągłe formy.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. 
  3. Dodajemy maślankę, olej, jajka, wanilię. Mieszamy delikatnie rózgą kuchenną i powoli wlewamy zaparzoną kawę. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencje (jak gęste jogurty) Jeśli ciasto jest lejące jak ciasto naleśnikowe to dodaj trochę mąki.
  4. Wylewamy ciasto na blaszki pieczemy około 35 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. (U mnie wyszły dwa grube krążki) Można też upiec w jednej formie a potem ciasto podzielić.
  5. Upieczone ciasta odstawiamy do wystygnięcia.
  6. Na pierwszy blat ciasta układamy odsączone brzoskwinie.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy rozpuszczoną, wystudzoną galaretkę. Miksujemy i jeśli masa zrobi się rzadka, to należy ją najpierw schłodzić w lodówce, do momentu stężenia.
  8. Gdy masa stężeje, zalewamy nią brzoskwinie, przykrywamy drugim czekoladowym blatem i odstawiamy do lodówki.
  9. Ciasto po około 2 h jest gotowe do spożycia.
    Przekładane brzoskwiniowe

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: