Proste pieczone warzywka

Ta opcja doskonale się sprawdzi, kiedy musisz wyczyścić lodówkę z pojedynczych lub z resztek warzyw.

Ja tak zrobiłam i wyszło całkiem fajne danie, które jest idealnym dodatkiem obiadowym.

Proste pieczone warzywka
Proste pieczone warzywka

Porcji: 4

Składniki:

1 marchewka, pokrojona w słupki

1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki

3 słodkie ziemniaki, pokrojone w większą kostkę

1 fenkuł, pokrojony w ósmki

2 średnie buraczki, większa kostka

sól, pieprz, oliwa

gałązka świeżego lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
  2. Wszystkie pokrojone warzywa wykładamy na blaszkę. 
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy bardzo dokładnie, i staramy się, aby w miarę luźno były ułożone.
  4. Dodajemy gałązkę lubczyku i pieczemy około 30-40 minut, lub do miękkości.

Proste pieczone warzywka
Proste pieczone warzywka

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: