Proste grzanki czosnkowe z resztek pieczywa

Gdy kupujesz za dużo chleba, lub Twoje dzieci zostawiają skórki, a Ty nie chcesz ich wyrzucać.

Średnio raz w tygodniu mam pełen talerz skórek od chleba i dość często przygotowuję z nich właśnie czosnkowe grzanki.

Idealnie sprawdzają się jako dodatek do zupy kremu. Dzieci chetnie też jedzą takie grzanki z zupą.

Grzanki czosnkowe są też fajną samodzielną przekąską.

Proste grzanki czosnkowe z resztek pieczywa

Składniki:

talerz skórek chleba lub resztek bułek (przechowujemy w lodówce i gdy nazbieramy cały talerz resztek, przygotowujemy grzanki)

4 łyżki masła

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Resztki chleba, skórki kroimy na małe kostki.
  2. Na większej patelni roztapiamy masło i dodajemy czosnek.
  3. Wsypujemy resztki chleba i doprawiamy solą, pieprzem.
  4. Smażymy na większym gazie, aż grzanki wchłoną masło. Zmniejszamy gaz i podsmażamy, aż grzanki się zarumienią.
  5. Wyłączamy gaz a grzanki zostawiamy na patelni, aż ostygną i zrobią się chrupkie.
  6. Idealne z zupą krem np. zupa krem z dynii.
Proste grzanki czosnkowe z resztek pieczywa

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: