Proste ciasto czekoladowe (wegańskie)

Bardzo prosty przepis na pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe.

Takie ciasto można przełożyć ulubiona masą, kremem, dżemem, nutellą lub zajadać samodzielnie.

Proste ciasto czekoladowe (wegańskie)
Proste ciasto czekoladowe (wegańskie)

Forma: okragła forma o śr 20 cm

Czas przygotowania: 1o minut

Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru/ksylitolu/erytrolu/cukru kokosowego
  • 3/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wegańskiej maślanki (1 szklanka mleka i sok z połowy cytryny, mieszamy i odstawimy na kilka minut)
  • 1 dobrze rozgnieciony banan
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego/kokosowego (roztopionego)
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej gorącej kawy

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W większej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj maślankę, banan, olej i kawę. Wszystko ostrożnie mieszaj, ale tylko do czasu, aż wszystkie składniki się połączą (nie będzie widać już mąki).
  4. Wylej ciasto na blaszkę i piecz około 25- 35 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  5. Opcja: możesz też tą ilość ciasta podzielić na pół i upiec dwa ciasta jednocześnie.
Proste ciasto czekoladowe (wegańskie)
Proste ciasto czekoladowe (wegańskie)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *