Potrawka z kurczaka po koreańsku

Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na coś azjatyckiego, na coś innego niż zwykle, na po prostu inny smak. Ciężko to wytłumaczyć, co to jest ten „inny smak”. Dla mnie zazwyczaj kończy się na Azji. Przygotowałam potrawkę z kurczaka po koreańsku, z dużą ilością cukinii. Bardzo proste danie i dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu. Delikatny smak, cukinia, kurczak i smak Azji na talerzu. Często kuchnia koreańska to połączenie kuchni japońskiej i chińskiej, i to danie bardzo przypomina kuchnię chińską.

Potrawka z kurczaka po koreańsku
Potrawka z kurczaka po koreańsku

Porcji: 2

Składniki:

2 filety z kurczaka, pokrojonego w większe kawałki

3 ząbki czosnku, drobno posiekanego

3 cebule dymki, posiekane

pół papryczki chilli czerwonej, drobniutko pokrojonej

1 łyżka sosu sojowego

1 łyża oleju sezamowego

1 łyżeczka octu ryżowego

2 cukinie pokrojone w grube plastry

np. ryż jaśminowy jako dodatek

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy kurczaka, czosnek, dymkę, chilli, sosem sojowym, olejem sezamowym, octem i cukinią. Dokładnie wymieszaj, aby wszystko było pokryte sosem.

Rozgrzać dobrze patelnię i wyłożyć na nią całą mieszankę. Przykryj i duś około 7 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i zwiększ gaz i smaż, aż mięso się zarumieni.

Podawaj z ryżem.

Potrawka z kurczaka po koreańsku
Potrawka z kurczaka po koreańsku
Potrawka z kurczaka po koreańsku
Potrawka z kurczaka po koreańsku

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: