Prosta i smaczna potrawką, do której pasuje wiele dodatków w postaci ryżu, makaronu, ziemniaków czy kaszy.
Pożywna i prosta w przygotowaniu.
A poniżej inne równie smaczne dania z jednej patelni:

Porcji: 3-4
Składniki:
około 300 g fileta z kurczaka, pokrojonego w większą kostkę
1 puszka ciecierzycy
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
1 bulionetka z kurczaka (nie kostka rosołowa)
3 łyżki suszonego lubczyku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przyprawy oraz czosnek dokładnie wymieszaj i nasmaruj taką pastą kurczaka i odstaw.
- Na patelni, na oleju podsmaż cebulę, aż zmięknie i się zarumieni. Dodaj kurczaka i chwilę go podsmaż na dużym ogniu z jednej i drugiej strony.
- Dodaj bulionetkę, pomidory i ciecierzycę. Zmniejsz ogień na minimum, przykryj patelnię i duś około 25 minut, aż sos się zredukuje.
- Na koniec posyp obficie lubczykiem.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: