Potrawka z czerwonej soczewicy

Coś dla chcących jeść zdrowo i FIT i dla tych co nie zwracają na to uwagi.

Aromatyczna, delikatna potrawka z czerwonej soczewicy.

Potrawka z czerwonej soczewicy
Potrawka z czerwonej soczewicy

Porcji: jak na zdjęciu, myślę, że dla 4 osób

Składniki:

10 łyżek suchych nasion czerwonej soczewicy

120 g korzenia selera

1 średnia czerwona cebula

2 ząbki czosnku

3 spore garście świeżego szpinaku

1 puszka pomidorów krojonych 

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

sól, pieprz

2 listki laurowe

Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to podwójna porcja wody w stosunku do ziaren soczewicy. Dopraw solą.

Cebulę, selera pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj szpinak, liść laurowy. Duś około 7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś jeszcze około 5 minut. Dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę do sosu pomidorowego i jeszcze chwilę duś.

Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to podwójna porcja wody w stosunku do ziaren soczewicy. Dopraw solą. Cebulę, selera pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj szpinak, liść laurowy. Duś około 7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś jeszcze około 5 minut. Dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę do sosu pomidorowego i jeszcze chwilę duś.
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to podwójna porcja wody w stosunku do ziaren soczewicy. Dopraw solą.
Cebulę, selera pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodaj szpinak, liść laurowy. Duś około 7 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Duś jeszcze około 5 minut. Dodaj ugotowaną, odcedzoną soczewicę do sosu pomidorowego i jeszcze chwilę duś.

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: