Portugalski placek pomarańczowy

Zima za oknem, a w kuchni sezon na pomarańcze trwa. Między innymi na pomarańcze. Poniżej podaję Wam bardzo prosty przepis na portugalski placek pomarańczowy. Aromatyczny i bardzo wilgotny w środku.

Portugalski placek pomarańczowy
Portugalski placek pomarańczowy

Forma: ?20cm

Składniki:

sok i skórka otarta z 3 pomarańczy

2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru brązowego, drobno mielonego

3 jajka

3/4 szklanki miękkiego masła

szczypta soli

1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i nastawiamy piekarnik na 180°C.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę i dodajemy pojedynczo żółtka. W osobnej misce mieszamy mąkę i sodę. Dodajemy mąkę do utartego masła (niskie obroty). Ubijamy na sztywno pianę z pozostałych białek i szczypty soli. Ubitą pianę dodajemy do ciasta w kilku turach i za każdym razem delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 30minut.

Portugalski placek pomarańczowy
Portugalski placek pomarańczowy
Portugalski placek pomarańczowy
Portugalski placek pomarańczowy

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: