Pomarańczowo- twarogowe pierogi

Jak pierogi, to możliwości jest mnóstwo, bo możemy zrobić je w wersji wytrawnej, czy w wersji słodkiej. I tak, tym razem postawiłam na zupełnie coś nowego. Taka wersja pierogów  może również zagościć na wigilijnym stole jako deser.

Smakują naprawdę obłędnie, choć mój mąż mając je przed nosem, nie bardzo był do nich przekonany, ale tuż po pierwszym kęsie całkowicie zmienił zdanie. I zajadał się ze smakiem. Dlatego jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.

A Was serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu.

Pomarańczowo- twarogowe pierogi
Pomarańczowo- twarogowe pierogi

Porcja: 12szt

Składniki:

Ciasto na pierogi: korzystałam z tego przepisu . Odpowiednio zmniejsz proporcje, lub zawsze można przygotować większą porcje ciasta i zrobić kilka różnych farszów.

Farsz pomarańczowo- twarogowy

  • 1 kostka sera twarogowego tłustego
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • skórka otarta z 1 dużej, dobrze sparzonej i wyszorowanej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki sparzonych rodzynek

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

Nakładamy farsz na przygotowane wcześniej ciasto pierogowe i gotujemy pierogi w gotującej się wodzie.

Podajemy z kwaśną śmietaną, posypaną cukrem, lub polaną miodem.

Pomarańczowo- twarogowe pierogi
Pomarańczowo- twarogowe pierogi
Pomarańczowo- twarogowe pierogi
Pomarańczowo- twarogowe pierogi
Pomarańczowo- twarogowe pierogi
Pomarańczowo- twarogowe pierogi

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: