Polędwiczki wieprzowe w papryce

Były już pieczone, smażone, z sosami i bez. Teraz pora na polędwiczki w takim trochę gulaszowym sosie ze sporą ilością papryki. Wyszły tak dobre, że Mąż na koniec maczał sobie chleb w tym sosie i zajadał.

Polędwiczki wieprzowe w papryce

Porcji: 3

Składniki:

ok 400 g polędwiczki wieprzowej

2 duże papryki, pokrojone w słupki

2 średnie cebule, poszatkowane w piórka

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 1/2 szklanki bulionu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki serka mascarpone

1 łyżka musztardy ziarnistej

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka papryki wędzonej

sól, pieprz

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę czyścimy z włókien i kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy plastry  z obu stron na dużym gazie. Polędwica ma się tylko zamknąć, także smażenie trwa około 1 minuty z każdej strony. Wyciągamy mięso na talerz i odstawiamy.
  2. Dolewamy trochę oleju, zmniejszamy gaz i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, paprykę, podsmażamy około 2  minut. Dolewamy bulion, koncentrat, ser, mieszamy. Dodajemy polędwicę i musztardę. Przykrywamy patelnię i dusimy.
  3. Na małej suchej patelni prażymy 3 rodzaje papryk (muszą wydzielić aromat) i dodajemy je do gulaszu. Gulasz jest gotowy, gdy papryka będzie miękka, a sos zredukowany i lekko gęsty.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Polędwiczki wieprzowe w papryce

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: