Placuszki z kukurydzą

Zostały mi w lodówce dwie świeże kolby kukurydzy. Nie miałam ochoty na jej gotowanie ani grillowanie, więc postanowiłam dodać uprażone na maśle ziarna kukurydzy do ciasta na placki.

Przepis bardzo prosty, a efekt zadowalający i bardzo smakowity. Do takich placuszków można dodawać różne warzywa np. cukinię, gotowaną marchewkę czy dynię.

Placuszki z kukurydzą
Placuszki z kukurydzą

Porcji: 7 sztuk

Składniki:

2 kolby świeżej kukurydzy

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła

5 łyżek mąki

2 jajka

2 łyżki tartego sera

sól, pieprz,

siekana natka pietruszki (opcjonalnie)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Nożem zetrzeć z kolb ziarna kukurydzy i podsmażyć je na maśle, po chwili dodać drobno posiekany czosnek.

W misce wymieszać: mąkę, jajka, ser. Ciasto będzie gęste. Dodać ziarna kukurydzy i przyprawić. Jeszcze raz dobrze wymieszać.

Rozgrzać olej i nakładać łyżką płaskie porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor.

Placuszki z kukurydzą
Placuszki z kukurydzą

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: