Zostały mi w lodówce dwie świeże kolby kukurydzy. Nie miałam ochoty na jej gotowanie ani grillowanie, więc postanowiłam dodać uprażone na maśle ziarna kukurydzy do ciasta na placki.
Przepis bardzo prosty, a efekt zadowalający i bardzo smakowity. Do takich placuszków można dodawać różne warzywa np. cukinię, gotowaną marchewkę czy dynię.

Porcji: 7 sztuk
Składniki:
2 kolby świeżej kukurydzy
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
5 łyżek mąki
2 jajka
2 łyżki tartego sera
sól, pieprz,
siekana natka pietruszki (opcjonalnie)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Nożem zetrzeć z kolb ziarna kukurydzy i podsmażyć je na maśle, po chwili dodać drobno posiekany czosnek.
W misce wymieszać: mąkę, jajka, ser. Ciasto będzie gęste. Dodać ziarna kukurydzy i przyprawić. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
Rozgrzać olej i nakładać łyżką płaskie porcje ciasta. Smażyć na złoty kolor.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: