Placuszki na mleku roślinnym i bez jajek

Takie placuszki powstały  ostatnio u nas na kolacje.

Ale równie dobrze możesz je przyrządzić na śniadanie czy każdą inna porę dnia.

Mała liczba składników, prostota w wykonaniu i idealny smak.

Puszyste i znikają w oka mgnieniu z talerza.

Można podawać z nutellą, dżemem czy posypane cukrem pudrem.

Może zaciekawi Cię też przepis na inne moje placuszki na śmietanie

Placuszki na mleku roślinnym i bez jajek

Porcji: około 12 sztuk

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka miodu/ cukru

szczypta soli

1 szklanka mleka roślinnego

2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)/ masła (roztopionego)

2 łyżki wody

Dodatki:

cukier puder, dżem, świeże owoce, nutella

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ale nie za długo, tylko do połączenia się wszystkich produktów. Wtedy placuszki wyjdą puszyste.
  2. Smaż na rozgrzanej patelni, bardzo oszczędnie naoliwionej.
  3. Smaż na złoty kolor z obu stron .
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Placuszki na mleku roślinnym i bez jajek

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: