Takie placuszki powstały ostatnio u nas na kolacje.
Ale równie dobrze możesz je przyrządzić na śniadanie czy każdą inna porę dnia.
Mała liczba składników, prostota w wykonaniu i idealny smak.
Puszyste i znikają w oka mgnieniu z talerza.
Można podawać z nutellą, dżemem czy posypane cukrem pudrem.
Może zaciekawi Cię też przepis na inne moje placuszki na śmietanie?

Porcji: około 12 sztuk
Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu/ cukru
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)/ masła (roztopionego)
- 2 łyżki wody
Dodatki:
cukier puder, dżem, świeże owoce, nutella
Wykonanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, ale nie za długo, tylko do połączenia się wszystkich produktów. Wtedy placuszki wyjdą puszyste.
- Smaż na rozgrzanej patelni, bardzo oszczędnie naoliwionej.
- Smaż na złoty kolor z obu stron .
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: