Placki kopytkowe

Jak już wcześniej wspominałam, nie wyrzucamy jedzenia, a przynajmniej staramy się. To dlatego wczoraj usmażyłam placki z ugotowanych ziemniaków, które zostały po obiedzie. Czasami gotuję ich nawet więcej, aby je jakoś ciekawie wykorzystać. Tym razem pomysł mam od Ani z Glasgow, która jest mistrzynią w wykorzystywaniu resztek.

Ale wracając do przepisu, to jest to kolejny przepis z kategorii: Kuchenny recykling.

I sprawdził się nad wyraz pysznie. Polecam przy podaniu posypać szczypiorkiem.

Placki kopytkowe
Placki kopytkowe

Porcji: około 6 placków

Składniki:

5 łyżek ugotowanych ziemniaków

1- 1,5 szklanki mąki

1 jajko

sól, pieprz

olej kokosowy do smażenia/ oliwa/ roślinny/

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, lub dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, jajko. Zagniatamy. Mąki należy dodawać stopniowo. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Robimy gruby wałek z ciasta i spłaszczamy i tniemy kopytka giganty. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.

Placki kopytkowe
Placki kopytkowe
Placki kopytkowe
Placki kopytkowe

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: