Placek z jeżynowym twarogiem

Uwielbiam to ciacho. Za łatwość wykonania, za proste składniki, za możliwość użycia różnych owoców, i przede wszystkim za smak.

To bez wątpienia jest jedno z moich ulubionych ciast.

Użyłam dość sporej ilości jeżyn, i ciasto zyskało na intensywnym kolorze warstwy serowej oraz na wyrazistym smaku.

Ten przepis mogę zaliczyć do tych prostych przepisów na ciasta, które wykonasz bez użycia miksera.

Ostatnio takie proste ciasto robiłam z jagodami

oraz z nektarynkami- to poprzednie ciasta, które do tej pory cieszą się dużą popularnością.

Placek z jeżynowym twarogiem

Forma: okrągła forma o śr 22cm

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki miękkiego masła/ oleju kokosowego(roztopionego)
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny

Warstwa serowa:
1 szklanka serka kremowego/ sernikowego
1/3 szklanki cukru/ miodu

1 1/2 szklanki zmiksowanych jeżyn

Sposób przygotowania:

1. Nastaw piekarnik na 180C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
2. W mniejszej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Odstaw.
3. W drugiej misce wymieszaj jajka, cukier i miękkie masło. Odstaw.
4. W kolejnej misce wymieszaj jogurt, olej i sok z cytryny. Dodaj tą mieszankę do mieszanki jajecznej i dobrze wymieszaj.Powoli dodaj mąkę i delikatnymi ruchami mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. W małej misce wymieszaj ser i cukier. Dodaj zmiksowane jeżyny i delikatnie wymieszaj.

6. Wylej część ciasta na blaszkę, na to wylej warstwę serowa, i zalej to pozostałą częścią ciasta.
7. Piecz około 40-45 minut do zarumienienia, lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Wystudź w piekarniku.

Placek z jeżynowym twarogiem
Placek z jeżynowym twarogiem
Placek z jeżynowym twarogiem
Przed włożeniem do piekarnika

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: