I przyszedł czas na czarny sezam. W połączeniu z mielonym migdałem, świeżymi plastrami jabłka i pysznym domowym sosem karmelowym, czarny sezam wypada znakomicie.
To placek, który migiem zniknie ze stołu, dlatego polecam zrobić dwie blaszki od razu.

Składniki:
100g miękkiego masła
2 jajka
1 i 1/4 szklanki miazgi migdałowej
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ziaren czarnego sezamu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jabłko, pokrojone w plastry
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
Sos karmelowy:
3 łyżki białego cukru
1 łyżka wody
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietany najlepiej kremówki
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 170° C. Przygotuj podłużną blaszkę.Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ja użyłam formy silikonowej, spryskanej olejem kokosowym.
W jednej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (bez cukru).
W drugiej misie utrzyj mikserem masło na puszysty krem. Dodaj jajka i cukier w dwóch turach. Wszystko dokładnie utrzyj. Około 3 minut.
Do mieszanki składników mokrych, dodawaj po łyżce składniki suche i mieszaj za każdym razem, ale już łyżką. Wylej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i powtykaj krążki jabłek.
Piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Sos karmelowy:
Na patelnię o grubym dnie wysypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Podgrzewamy na małym ogniu. Nie mieszamy. Czekamy, aż cukier zacznie brązowieć, wówczas dodajemy masło, i zdejmujemy z ognia, energicznie mieszamy i wlewamy śmietankę, znów mieszamy, aż uzyskamy ładny kremowy sos.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: