Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Bardzo fajny przepis na prosty placek na bazie twarogu. Bez użycia jajek. Z ogromną ilością śliwek i płatków migdałowych. Placek, który jest szybki w wykonaniu i jeszcze szybciej znika z talerzy.

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Blaszka: 30 x 20 cm

Składniki:

  • 200 g sera twarogowego tłustego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 70 g masła roztopionego, ostudzonego
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1kg śliwek, pokrojonych w grubsze plastry
  • garść płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania ciasta po upieczeniu

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem miksujemy ser twarogowy, kwaśną śmietanę, masło, cukier.
  2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy powoli, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta do pizzy i łatwo rozciągnie się na blaszce. Ja, z łatwością je rozciągnęłam palcami, bez użycia wałka. 
  3. Na ciasto wykładamy plastry śliwek i posypujemy migdałami.
  4.  Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w nagrzanym piekarniku na 170°C przez około 35-40 minut.
  5. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami
Placek twarogowy ze śliwką, posypany migdałami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: