Odkąd jej spróbowałam to stała się moją ulubioną pizzą. Wszystko w niej idealnie do siebie pasuje. A powstała w zasadzie z braku pomidorów.
Bo, czy pizza zawsze musi mieć sos pomidorowy?
Jako bazę użyłam sosu beszamelowego. Smażone pieczarki z dodatkiem czosnku oraz frankfurterki. I to one spinają całą pizzę w jeden obłędny smak.

ok 4 średnie pizze na cienkim cieście
CIASTO NA PIZZE:
2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka miodu/ cukru
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
3 szklanki mąki pszennej
W misie od miksera mieszamy wodę, drożdże i miód. Czekamy około 10 minut, aż drożdże zaczną pęcznieć, po czym dodajemy sól, oliwę i na początek 1,5 szklanki mąki. Wyrabiamy i małymi porcjami dodajemy kolejne 1,5 szklanki mąki i wyrabiamy jeszcze około 8 minut mikserem.
Ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyciągamy ciasto z miski i podsypujemy mąką. Dzielimy na 4 części i każdą z części rozwałkowujemy.
Nakładamy dodatki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku aż ser się zarumieni. Najlepiej, żeby piekarnik był nagrzany na minimum 220°C.
Jest to mój ulubiony przepis na pizzę, ponieważ nawet na drugi dzień, gdy masz ochotę odgrzać sobie pizzę, ciasto jest nadal mięciutkie.
SOS BESZAMELOWY:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu, dodajemy mąkę, mieszamy i powoli dolewamy mleko (cienkim strumieniem), mieszamy trzepaczką. Doprawiamy. Sos powinien być średnio gęsty. Jeśli porobiły się grudki, to dodaj jeszcze trochę mleka i dokładnie wszystko wymieszaj trzepaczką do uzyskania gładkiego kremu.
CZOSNKOWE PIECZARKI
Pieczarki obieramy i kroimy w dowolne kształty. Obsmażamy na maśle i dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się ładnie usmażą na złoty/ brązowy kolor to odstawimy z gazu.
SER MOZZARELLA
FRANKFURTERKI
SKŁADANIE PIZZY:
Rozwałkowane ciasto (przełożone na blaszkę, na której będzie się piekło) smarujemy białym sosem, posypujemy mozzarellą i układamy pieczarki oraz kiełbaski. Pieczemy do zarumienienia się sera.
Przed włożeniem do piekarnika można oprószyć pizzę tymiankiem.
SMACZNEGO
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: