Pistacjowo- kokosowe kulki z chia

Przepyszne słodkie kulki na przekąskę. Niesamowity aromat kokosa, i pożywność pasty pistacjowej.

Doskonale sprawdziły się  na przekąskę na drugie śniadanie czy lunch.

Jeśli nie masz pasty pistacjowej można użyć użyć pasty z moczonych całą noc orzechów nerkowca.

Aby nadać kulkom trochę zdrowego składnika, dodałam 1 łyżkę nasion chia. Nasionka chia mocz kilka minut we wrzącej wodzie.

Pistacjowo- kokosowe kulki z chia
Pistacjowo- kokosowe kulki z chia

Porcji: około 14 kulek

Składniki:

3/4 szklanki pasty pistacjowej

1/3 szklanki brązowego cukru

3/4 szklanki wiórków kokosowych

1 białko

1 łyżka nasion chia nasączonych w 2 łyżkach wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do lodówki na około 2h.

Po tym czasie nastaw piekarnik na 180°C. Z masy uformuj kulki na ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 12-15 minut, aż lekko zbrązowieją.

ENJOY THE FOOD 🙂

Pistacjowo- kokosowe kulki z chia
Pistacjowo- kokosowe kulki z chia
Pistacjowo- kokosowe kulki z chia
Pistacjowo- kokosowe kulki z chia
Pistacjowo- kokosowe kulki z chia
Pistacjowo- kokosowe kulki z chia

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: