Pierożki libańskie

Pierożki libańskie

Pierożki libańskie to przepis, który dostalam od mojego szwagra Aliego. Tradycyjnie pierożki wypełnia się mięsnym farszem, i takie robię zazwyczaj. Ale tym razem oprócz mięsnych pierożków zrobiłam również pierożki z serem halloumi. To jeden z moich ulubionych białych serów, lekko słonawy, doskonalne łączący się z ciastem na libańskie pierożki.

Pierożki libańskie
Pierożki libańskie

 Składniki:

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 szklanka mleka
2 dag drożdży
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Farsz mięsny:
0,5kg mięsa mielonego wołowego
garść orzeszków pini
przyprawa sumak
sól i pieprz
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
1 puszka pomidorów w puszce

Farsz serowy:
kostka sera halloumi

Sposób przygotowania:

 Ciasto:
Podgrzać mleko. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce razem z podgrzanym mlekiem. Wyrobić na gładko i odstawić do wyrośnięcia.

Farsz mięsny:
Cebulkę podsmażyć na oliwie, dodać mięso mielone, paprykę, doprawić solą i pieprzem oraz sumakiem.
Dodać podsmażone na maśle orzechy piniowe.
Całość zalać pomidorami i smażyć, aż sos odparuje, i wszystko ładnie zgęstnieje. Poczekać, aż wystygnie.

Farsz serowy:
ser pokroić na kostki o wymiarach 2cm x 2cm

Nadziewanie:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty o wymiarach mniej więcej 6cm x 6cm.
Farsz układamy na środku i zlepiamy.
Wykładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 220stopniach C, aż się zarumienią.
ENJOY THE FOOD

 

Pierożki libańskie
Pierożki libańskie

 

DSC01159

Pierożki libańskie
Pierożki libańskie

 

Polecam również inne libańskie danie sałatkę Tabulleh

tabouleh
tabouleh

 

[wysija_form id=”1″]

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: