Kolejny przepis przy współpracy z Przepisami Tradycyjnymi. Tym razem padło na pierogi. Ale jakie?! Pierogi ze słodką kapustą. Od razu spodobał mi się ten przepis, bo pierogi uwielbiam jak i cała moja rodzinka. A do tego nadziewane słodką kapustką, którą też zresztą ubóstwiam.

Porcji: około 38pierogów
Składniki:
Farsz:
2 średnie główki włoskiej kapusty
2 duże cebule
1/2 kostki masła
3 łyżki grzybów suszonych
sól, pieprz
Kapustę kroimy dość drobno i obgotowujemy kilka minut w osolonej wodzie.
Cebulę szatkujemy w kostkę i podsmażamy na rumiano na około 3 łyżkach masła. Do podsmażanej cebulki dodajemy zalane i odcedzone (drobno pokrojone) grzyby suszone i odsączoną kapustę. Dodajemy resztę masła i wszystko razem podsmażamy, aż kapusta zmięknie i wszystkie smaki ładnie się połączą. U mnie to trwało około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem wedle swojego smaku. Farsz odstawić do ostygnięcia.
Gotowe pierogi ugotować w osolonej wodzie. Po wyłożeniu na talerz podawać z przysmażoną cebulką lub polać zarumienioną bułką tartą.
A przepis na ciasto pierogowe polecam ze strony Przepisów Tradycyjnych TU.
Z tego przepisu wychodzi około 100 pierogów- jak pisze autorka, dlatego ja zmniejszyłam proporcje o połowę i wyszło idealnie na taką ilość farszu. Jedynie podlałam trochę więcej wody, aby ciasto było bardziej elastyczne.
Składniki (100 pierogów)
- 1 kg mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka soli
Przygotowanie
- Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli.
- Woda do wyrabiania ciasta powinna być ciepła. Lepiej żeby była za gorąca, niż za chłodna. Stopniowo dodaję wodę do mąki. Mieszam składniki, a jak już woda wsiąknęła w mąkę, to zaczynam wyrabiać ciasto rękoma.
- Ciasto wyrabiam do tej pory, póki nie będzie całkowicie gładkie, miękkie i puszyste. Jeżeli lepi się do rąk, to podsypuję je mąką. Wyrabianie ciasta powinno trwać około 20 minut.
- Wyrobione ciasto przykrywam czystą ściereczką.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: