Pierogi z bryndzą i śliwką suszoną

Coś w tym roku większość potraw świątecznych przyrządzam z udziałem suszonej śliwki.

Tak naprawdę nie było to planowane, po prostu tak jakoś wyszło. Oczywiście Wy możecie kombinować z innymi smakami, albo podążać moim smakiem.

Te pierogi są…hmm… nazwałabym je chimeryczne, bo choć bryndza jest słoną odmianą sera, to, aby ten smak się prawidłowo zrównoważył,  warto przed podaniem obsmażyć je na maśle i w cukrze. TAK WŁAŚNIE…W CUKRZE.

Brzmi co najmniej dziwnie, ale wierzcie mi, w takim wydaniu są idealne.

A moje inne przepisy na świąteczne potrawy znajdziesz poniżej:

Galareta z kurczaka w towarzystwie śliwki suszonej

Krokiety zawijane w papier ryżowy

Pierogi z bryndzą i śliwką suszoną

Porcji: około 30 sztuk

Składniki:

Ciasto na pierogi z tego przepisu (użyj połowę składników)

Farsz:

1 1/2 szklanki sera bryndza

1/2 szklanki śliwek suszonych, drobno pokrojonych

1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę podsmaż na maśle i oleju na złoty kolor. 
  2. W misce umieść pokruszony ser, podsmażoną cebulkę oraz śliwki.
  3. Ulep pierogi i ugotuj w osolonej wodzie.
  4. Przed podaniem polecam podsmażyć je delikatnie na maśle z odrobiną cukru.
Pierogi z bryndzą i śliwką suszoną

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Pierogi z bryndzą i śliwką suszoną”

  1. Pingback: Marta M » Domowa Panettone

Comments are closed.