Pierogi z truskawkami z sosem kokosowym

Pierogi z truskawkami z sosem kokosowym

Pierogi z truskawkami z sosem kokosowym to pierogi na słodko, ale w nie standardowej wersji. Sos kokosowy to mój dodatek do pierożków. Zazwyczaj pierogi na słodko polewałam śmietaną i posypywałam cukrem.

Pierogi z Truskawkami
Pierogi z Truskawkami

 Składniki:

Ciasto na pierogi: (porcja dla 4 osób)
mąka 500 g
gorąca woda 125 ml
sól 1 łyżeczka
ok 500g truskawek

Sos kokosowy:
100 ml likieru Malibu
100 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

 Ciasto na pierogi:
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać do niego niewielka ilość gorącej wody i wymieszać. Następnie zagniatać dość szybko, dodając stopniowo taką ilość wody, by otrzymać ciasto nie klejące się do rąk i nie za twarde.
Podzielić ciasto na cztery części. Trzy części odłożyć, przykryć czystą ściereczką. Pierwszą część ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. W razie potrzeby podsypać mąką.
Wykrawamy koła i napełniamy jedną lub dwiema truskawkami, w zależności od wielkości.
Wkładamy na gotującą wodę, i czekamy aż wypłyną.

Sos kokosowy:
Do garnka wlewamy likier,  dodajemy cukier i mieszamy. Na bardzo małym ogniu zagotowujemy i czekamy, aż płyn się zredukuje i powstanie gęsty syrop. Dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy. Ponownie czekamy na redukcję płynu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy nasze pierożki.
ENJOY THE FOOD

Pierożki libańskie

Pierożki libańskie
Pierożki libańskie

Dekonstrukcja pieroga ruskiego

Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego
Dekonstrukcja Pieroga Ruskiego

Pierogi z grzybami

Pierogi bardzo grzybowe
Pierogi bardzo grzybowe

 Zobacz także przepis na pampuchy

Pampuchy Parowańce Bułki na parze
Pampuchy Parowańce Bułki na parze
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: