Pierogi ruskie według przepisu z 1920r

Tym razem moją zachcianką okazały się zwyczajne, tradycyjne pierogi ruskie. Zapewne każda gospodyni ma swój przepis na pierogi ruskie. Często wszystkie przepisy są do siebie bardzo podobne i różnią się nieznacznie.

Tak samo było z tym przepisem, który pochodzi ze strony: Przepisy Tradycyjne. Pod linkiem znajdziecie oryginalny zapis.

Choć różnią się niewiele od moich pierogów ruskich, to jednak wyszły o niebo lepsze. Myślę, że to zasługa proporcji sera do ziemniaków oraz posłodzonej cebulki.

Od dzisiaj to moje ulubione pierogi ruskie.

Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r

Składniki:

Farsz:

800g ziemniaków

800g sera twarogowego tłustego

2 cebule, obrane, poszatkowane

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem.

Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto na pierogi:

800g mąki pszennej

około 400ml ciepłej wody

1 łyżka oleju

1 łyżka soli

Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pieróg w osolonej wodzie.

Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
Pierogi ruskie według przepisu z 1920r
SONY DSC
SONY DSC

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Pierogi ruskie według przepisu z 1920r”

  1. Pingback: śliwka węgierka » Pierożki z pieczoną dynią

Comments are closed.