Pierogi leniwe według przepisu z 1909 roku

Bez wątpienia będzie to przepis tradycyjny, stary i muszę przyznać, że w dzisiejszych czasach zdecydowanie za rzadko wracamy do tych starych receptur. Czasami idziemy na skróty, bo wiadomo, że czasu mało, ale raz na jakiś czas zamknijmy się w kuchni, wczytajmy w przepis i się relaksujmy. No tak, na mnie to działa, ale czy na każdego?? W każdym razie, szczerze zachęcam do wypróbowania tego przepisu i porównania go z dotychczasowym.

Poniżej zamieszczam również oryginalny zapis.

Pierogi leniwe według przepisu z 1909 roku

Porcji: 3

Składniki:

1  łyżka miękkiego masła

4 żółtka

ok 400 g sera twarogowego

4 białka

2 łyżki mąki+ ok 1 szklanki do podsypywania, podczas zagniatania

Do podania:

bułka tarta z masłem

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić duży garnek z osoloną wodą i zagotować.
  2. Miękkie masło utrzeć z żółtkami na puszysty krem. Dodać twaróg i dalej ucierać, aż składniki dobrze się połączą.
  3. Ubić pianę z białek i połączyć z masą serową. Dodać mąkę, zamieszać i na stolnicy podsypanej mąką zrolować wałek, spłaszczyć go i kroić na ukos pierogi.
  4. Gotować we wrzątku kilka minut i podawać z masłem i bułką tartą.

Oryginalna treść przepisu:

Pierogi leniwe:

„Łyżkę masła i 4 żółtka utrzeć w misce na pianę; funt sera twaroga (musi być dobrze odciśnięty i świeży, nie kwaśny) zetrzeć na tarku, przefasować przez sito, posolić i wymieszawszy z masłem i jajami, utrzeć do gładkości. Ubić pianę z pozostałych białek, dać do sera, wsypać dwie łyżki mąki, wymieszać lekko, wyrzucić na stolnicę wysypaną mąką, urobić długie dwa wałki, spłaszczać je trochę, nakarbować w kratkę nożem i krajać ukośne pierożki. Gotować przed samem podaniem w kipiącej wodzie 10-15 minut, wyjmować ostrożnie durszlakową łyżką, układać na półmisku i polać obficie masłem z rumianą bułeczką.”

Pierogi leniwe według przepisu z 1909 roku
Pierogi leniwe według przepisu z 1909 roku

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

1 thought on “Pierogi leniwe według przepisu z 1909 roku”

  1. Pingback: Marta M » Pączki kartoflane według przepisu z 1909 roku

Comments are closed.