Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi

Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi

Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi, to najlepsze pierogi jakie kiedykolwiej jadłam. Babcia Zosia dodaje mnóstwo grzybów i podsmaża kapustę. Pierogi są delikatne, a jednocześnie bardzo aromatyczne.

Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi
Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi

 Zobacz także przepis na przepyszne pierogi z truskawkami z sosem kokosowym

Pierogi z Truskawkami
Pierogi z Truskawkami

 

 Składniki:

kapusta kiszona np taka 1 kg
grzyby suszone     200 g
mąka pszenna     1 kg
ciepła woda     0,5 litra
cebula     3 sztuki
masło     1/2 kostki
sól

Sposób przygotowania:

Farsz:
Kapustę należy odsączyć, pokroić dość drobno i ugotować w niewielkiej ilości wody. Namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem dodać do gotującej się kapusty. Gotuj jeszcze przez chwilę. Pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć na maśle i dodać do niej kapustę z grzybami i smażyć parę minut, aż smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:
Przesianą i posoloną mąkę połączyć z wodą i zagnieść ciasto. Szklanką wyciąć koła i ułożyć porcje farszu. Sklejamy je i gotujemy we wrzątku. Ugotowane pierogi polewamy pokrojoną w kostkę i usmażoną na maśle cebulą.

Lub pierogi moje ulubione i bardzo grzybowe

Pierogi bardzo grzybowe
Pierogi bardzo grzybowe

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

2 thoughts on “Pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Babci Zosi”

  1. Pierogi z patelni to po prostu majstersztyk 😉 Zarówno te z kapustą i grzybami jak i ruskie z nadzieniem ziemniaczano-serowym. Trzeba tylko uważać, aby przysmażyć je odpowiednio – nie za mocno i nie za słabo. Nie wolno też wlewać dużo oleju na patelnie, bo nim nasiąkną.

Comments are closed.