Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

Mam słabość do deserów i ciast z czekolady. Więc tym razem przygotowałam ciasto czekoladowe, ale bez dodatku jajek.

Przełożone babcinym dżemem z czarnej porzeczki. Polane grubą warstwą czekolady. W smaku bardzo przypomina kupne pierniczki z marmoladą- stąd ta nazwa.

Z każdym kęsem przypominał mi się ich smak.

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek
Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

Forma: ? 20cm

Składniki:

300g mąki pszennej

5 łyżek kakao

250g cukru (użyłam caster sugar)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

ekstrakt z wanilli

5 łyżek oleju (użyłam oleju kokosowego)

250ml wody

szczypta soli

Ulubiony dżem lub konfitura

Polewa:

120g czekolady do pieczenia

100ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 170° C.

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy ocet, ekstrakt z wanilli, olej i wodę i mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut, lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dzielimy je dwa blaty i przekładamy dżemem.

Polewa:

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia . Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż powstanie czekoladowa masa. Odstawiamy na 15 minut a następnie polewamy obficie ciasto.

Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek
Pierniczki z dżemem- ciasto czekoladowe bez jajek

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: