Pieczony filet z kurczaka, obtoczony w chorizo

Jeśli masz już dość kupnych wyrobów „wędlinopodobnych”, to zachęcam Cię do upieczenia własnych szyneczek, polędwiczek, czy filetów z kurczaka. Jedząc przez jakiś czas domowe wyroby, a następnie ponowne zakupienie gotowej szynki, szybko rozpoznasz jak bardzo gotowe produkty nafaszerowane są solą, i innymi konserwantami.

Na początek wybrałam filet z kurczaka, obtoczony w mielonej kiełbasce chorizo. Wszystko zapiekłam w rękawie. W efekcie  to na kilka dni mamy gotowy filet z kurczaka na kanapki, lub jako dodatek do sałatki.

Pieczony filet z kurczaka, obtoczony w chorizo
Pieczony filet z kurczaka, obtoczony w chorizo

Porcja: 3 filety

Składniki:

3 filety z kurczaka

25 plastrów chorizo

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli, pieprzu

1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 200 °C. Na ruszcie układamy plastry chorizo i pieczemy do momentu wytopienia się z nich tłuszczu. Następnie, przekładamy blaszkę w chłodne miejsce. Zmniejszamy temperaturę do 170° C. Po ostygnięciu mielimy chorizo na bardzo drobno, lub na większe kawałeczki (tak jak u mnie na zdjęciu).

Filety nacieramy olejem, czosnkiem, solą i pieprzem oraz chorizo i wkładamy do rękawa. Pieczemy około 1 h.

Pieczony filet z kurczaka, obtoczony w chorizo
Pieczony filet z kurczaka, obtoczony w chorizo

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: