Pieczony camembert z miodem i orzechami

A to danie przygotował mój Adaś. Skorzystał z książki Beaty Śniechowskiej pt: Smaki marzeń.

Przepis bardzo prosty a ser ciekawy w smaku. Polecam kupić camemberta dobrej jakości, bo to kluczowy składnik tego dania.

Pieczony camembert z miodem i orzechami
Pieczony camembert z miodem i orzechami

Porcji: 4-6

Składniki:

2 łyżki orzechów laskowych (bez łupinek)

4 łyżki oleju

4 krążki sera camembert po 100g (my mieliśmy dwa krążki po 200g)

7 łyżek miodu

sok z 1/2 pomarańczy

4 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki migdałów bez łupinek

1 duża bagietka

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 4 arkusze folii aluminiowej. Środek folii smarujemy małą ilością oleju, kładziemy na każdym arkuszu krążek sera i zawijamy niezbyt szczelnie. Serki pieczemy w piekarniku  w temperaturze 160° C około 15-20minut.

W miseczce mieszamy miód z sokiem pomarańczowym. Następnie na suchą patelnię kładziemy orzechy laskowe i włoskie oraz migdały, prażymy 3 minuty i dodajemy miód z sokiem pomarańczowym. Podgrzewamy 5-6 minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

Ciepły camembert wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzyku, polewamy orzechami i miodem i od razu podajemy z chrupiącą bagietką.

Pieczony camembert z miodem i orzechami
Pieczony camembert z miodem i orzechami
Pieczony camembert z miodem i orzechami
Pieczony camembert z miodem i orzechami

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: