A w lodówce cała masa pietruszki i marchewki została. Bardzo lubię te warzywka na surowo, gotowane czy pieczone, ale dzisiaj mam do zaoferowania Wam pyszny przepis na pieczoną pietruszkę i marchewkę w syropie klonowym. Może królować na stole samodzielnie, albo w towarzystwie jakiegoś sosu np curyy. Naprawdę polecam.
Dodatkowo można w ten sposób zapiec ziemniaka, babata czy nawet buraka. Wychodzą równie smacznie.
U nas w domu tylko kilka razy robiłam wersję z czosnkowym sosem, a najczęsciej przygotowuję same warzywka, jako dodatek do np sosu curry.


Czas przygotowania: do 1 godz, porcji 4-5.
Składniki:
Warzywa:
- 700g marchewki
- 700g pietruszki
- 2 główki czosnku
- sól i pieprz
- 60 margaryny
- ok. pół szklanki syropu klonowego
- 4 łyżk oliwy
- garść poszatkowanej natki pietruszki
Sos czosnkowy (ajoli):
- 1/2 szklank majonezu wegańskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 główka upieczonego czosnku
Sposób przygotowania:
Warzywka:
- Przygotuj większą formę teflonową i nastaw piekarnik na 200°C. Umyj marchew i pietruszkę. Jeśli są mniej więcej jednakowej wielkości to upieką się w tym samym czasie. A jeśli niektóre są większe to je przekrój.
- Główki czosnku przekrój na pół. Wszystko włóż do formy i przypraw solą i pieprzem.
- W małym rondelku rozpuść margarynę i wymieszaj razem z oliwą i syropem klonowym. Tak przygotowanym sosikiem polej warzywa.
- Pieczemy około 50 minut. W międzyczasie należy przemieszać warzywka. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.
Sos czosnkowy (ajoli):
- Połowę upieczonego czosnku należy zblendować z majonezem i cytryną.
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: